Butiken

Pennguide - vilket spets är bäst?

Att välja rätt penna kan vara en utmaning, särskilt med tanke på det stora utbudet och de olika egenskaper varje typ av penna erbjuder. ​För att göra valet enklare finns det fyra huvudsakliga pennkategorier som är bra att känna till: reservoarpenna, kulspetspenna, rollerballpenna och stiftpenna. Varje kategori har sina unika fördelar och nackdelar som påverkar både skrivupplevelsen och praktiska användningsområden. I denna guide kommer vi att gå


Reservoarpenna (introducerad på 1880-talet)

Reservoarpennan är en klassiker som har stått sig genom tiderna, och det med goda skäl. Den ger en lyxig och personlig skrivupplevelse och passar dig som vill kombinera stil, tradition och hög kvalitet.

Fördelar:

  • Skrivglädje med flytande bläck: Reservoarpennan erbjuder en unik skrivupplevelse med sitt mjuka bläckflöde. Bläcket finns dessutom i ett brett utbud av färger, vilket gör att du kan anpassa din skriftstil efter humör eller tillfälle.
  • Flexibel spets för personligt uttryck: Den flexibla spetsen anpassar sig till ditt skrivtryck, vilket ger en personlig touch och en mer dynamisk handstil.

Nackdelar:

  • Kräver omsorg: För att en reservoarpenna ska fungera optimalt krävs viss skötsel, som att fylla på bläck och rengöra den regelbundet. Det kan också vara lite knepigt att hantera för den som är ovan.

 

Kulspetspenna (introducerad på 1940-talet)

Kulspetspennan är den mest använda pennan världen över, och det är inte utan anledning. Den är enkel och perfekt för det dagliga skrivandet. Då pennans patron innehåller ett bläck som är lite mer geléaktigt kladdar det inte lika mycket som flytande bläck. Dessutom gör det att patronerna räcker länge. Kulspetspennan är en slitstark favorit för praktiskt, bekvämt och smidigt skrivande.

Fördelar:

  • Inget underhåll: Till skillnad från en reservoarpenna kräver en kulspetspenna ingen särskild skötsel.
  • Långlivad patron: Patronen räcker länge, vilket gör den till ett praktiskt och ekonomiskt val för dagligt bruk.

Nackdelar:

  • Bläckpastan kan kladda: Bläckpastan i en kulspetspenna kan ibland vara seg och kladdig, vilket kan påverka skrivupplevelsen.
  • Begränsad uttrycksförmåga: Kulan ger en mer mekanisk känsla och kan inte erbjuda samma nivå av uttrycksfullhet som till exempel en reservoarpenna.


Filtspets- eller Fine Liner (introducerad på 1960-talet)

Filtspetspennor och fine liners är populära bland konstnärer och professionella skribenter tack vare sin precision och mångsidighet. Filtspetsen ger ett mjukt flöde med bläck samtidigt som det inte kladdar tack vare sin snabba torktid. De är perfekta för både detaljerat arbete och kreativa projekt, med en rad olika färger och tjocklekar att välja mellan, är filtspetspennor ett populärt val för precision och stil.

Fördelar:

  • Mjukt bläckflöde: Filtspetsen ger ett jämnt och mjukt flöde av bläck, vilket gör att skrivandet känns smidigt.
  • Ersättningspatroner: De flesta fine liners kan användas med rollerball-patroner, vilket gör dem flexibla och ekonomiska.
  • Snabbtorkande bläck: Det snabba torkandet av bläcket är en stor fördel, särskilt för vänsterhänta som ofta riskerar att smeta ut bläcket.

 

Nackdelar:

  • Inte lika uttrycksfull som reservoarpennan: Även om skrivkvaliteten är hög, ger filtspetspennan inte samma dynamiska variation i linjebredd som en reservoarpenna.
  • Fjädrande känsla: Den fjädrande effekten i filtspetsen kan upplevas annorlunda, och vissa behöver tid att vänja sig vid denna unika skrivupplevelse.

 

Rollerballpenna (introducerad på 1980-talet)

Rollerballpennor kombinerar smidigheten hos en reservoarpenna med kulspetspennans enkelhet. Bläcket i patronen i en rollerballpenna är vattenbaserat och mer flytande vilket ger en mjukare och mer uttrycksfull skrivupplevelse jämfört med kulspetspennan. En perfekt penna för dig som uppskattar komfort och elegans i ditt skrivande.

Fördelar:

  • Flytande bläck: Rollerballpennor erbjuder nöjet med flytande bläck, vilket gör skrivandet mjukt och lätt.

Nackdelar:

  • Snabbare bläckförbrukning: Jämfört med kulspetspennor tar bläckpatronen i en rollerballpenna slut snabbare, vilket gör att du får byta patron oftare.
  • Begränsad uttrycksfullhet: Kulan, även i en rollerball, begränsar den variationsrikedom som kan uppnås med till exempel en reservoarpenna.

 

Stiftpenna (blyertsstift patenterat i Frankrike 1795)

Stiftpennan är ett måste för de flesta – ett pålitligt verktyg för såväl skissning som anteckningar. Pennan är anpassningsbar på grund av det stora utbudet av stifthårdhet och tjocklek som finns, vilket gör den enkel att anpassa efter dina behov, från tekniska ritningar till vardagliga anteckningar.

Fördelar:

  • Olika hårdheter och dimensioner: Du kan anpassa stiftet efter dina behov, oavsett om du vill ha tunna, exakta linjer eller mjuka skuggor. Dessutom går det alltid att sudda bort om du gör misstag.

Nackdelar:

  • Går att radera: För vissa kan det vara en nackdel att stiftpennan ger ett resultat som är temporärt – till skillnad från bläck går det att sudda, vilket kan ge ett intryck av tillfällighet eller ofärdighet.