Butiken

Äntligen var det dags för pipan – ett njutningens ögonblick

För många handlar valet av en ny pipa mest om utseendet – ska den vara lång eller kort, rak eller böjd, kantig eller rund? Men det visuella är bara en del av upplevelsen. Det viktigaste att tänka på när det kommer till att köpa pipa är dess kvalitet. Något som lätt förbises på grund av bristande kunskap. Kom ihåg att pipan är som en t

Briar – Det bästa materialet för pipor

Bland alla material som används för pipor står Briar i en klass för sig. Briar, eller "bruyère" på franska, är den välutvecklade roten från ljungbusken Erica arborea, som växer i Medelhavsområdet. Briaren är känd för att vara hållbar, hård och estetiskt tilltalande, vilket gör den till det perfekta valet för pipor.


Briarpipans historia

Briarpipan har sitt ursprung i 1700-talets Saint-Claudekloster i Haut-Jura, Frankrike, där munkar, kända för sina träsniderier, började tillverka pipor av buxbom, körsbärsträ eller päronträ. Dessa pipor blev dock aldrig särskilt populära. Senare upptäckte en trävaruhandlare i Marseille att Briar var ett överlägset material för pipor. Efter att ha utvecklat rätt behandlingsmetoder för Briar, påbörjade pipor tillverkade av detta material sin globala succé.

Att välja rätt pipa – Kvalitet före utseende

När du väljer en pipa är kvaliteten avgörande för pipans smak och hållbarhet. Det bästa valet är en pipa med "straight grain", där ådringen löper lodrätt från piphuvudets kant. Även pipor med "bird's eye"-mönster, där ådringen är tvärsnittad, är eftertraktade. Ju tätare och mer regelbunden ådringen är, desto högre är kvaliteten på pipan. Dessutom är pipor med minimalt kittfyllnad de bästa, då fyllnad används för att dölja defekter i träet. De mest exklusiva piporna har inga fyllningar alls.

Undvik kedjerökning – Låt pipan vila

En pipa mår bäst av att få vila mellan användningarna. För att undvika så kallad "kedjerökning", där du röker samma pipa utan paus, rekommenderas det, beroende på hur ofta du röker, att du har minst fyra pipor att alternera mellan. Om du röker en pipa för ofta kan den bli sur, vilket försämrar både smaken och upplevelsen.

Rengöring och vård av din pipa

För att maximera pipans livslängd och bibehålla bäst smak på tobaken, är regelbunden rengöring ett måste. Efter varje rökning bör du:

  1. Tömma pipan från aska.
  2. Använda piprensare för att rengöra rökgången, gärna med en rengöringsvätska.
  3. Låta pipan vila isärplockad några dagar utan piprensare, för att den ska luftas ordentligt. Plocka aldrig isär pipan medan den är varm, då träet kan expandera och du kan få svårt att få i bettet igen. Låt den svalna och ta sedan isär den.

Lämna aldrig tobaksrester eller aska i pipan, och rök den aldrig halvt fylld, då det påverkar både smak och livslängd negativt.


Viktiga råd för piprökning

  • Välj kvalitetspipor för bättre smak och längre hållbarhet.
  • Rök in pipan långsamt genom att fylla den till hälften de första 10-15 gångerna.
  • Undvik att pipan överhettas – låt den svalna om den blir för varm, särskilt om du röker utomhus.
  • Packa tobaken jämnt, men inte för hårt. Pipan ska packas löst i botten och lätt tryckas till först vid sista nypan tobak.
  • Rök pipan ordentligt i botten och se till att avlägsna all aska och tobaksrester efteråt.
  • Använd pipverktygi stället för att knacka ur pipan mot hårda ytor – det förlänger pipans liv.

Underhåll pipan för bästa smak

För att verkligen njuta av din pipa är det viktigt att den hålls ren och torr. Använd piprensare flitigt för att förhindra att rökgången blir igensatt. Undvik att använda tändstickor som piprensare, eftersom de lätt kan brytas av och fastna.

Att vårda din pipa och följa dessa råd gör att du kan njuta av både din pipa och din tobak till fullo. En välskött pipa ger inte bara en bättre smak, utan varar också längre, vilket gör att du kan njuta av dina pipstunder med njutning och stil.