Hem » CIGARR » Cigarrer » Oliva

Oliva

Redan 1886 började Melanio Oliva odla tobak i provinsen Pinar del Rio på Kuba. Men inbördeskriget i början av 1900-talet satte stopp för denna verksamhet.

I början av 1920-talet tog hans son Hipolito Oliva över verksamheten och utvecklade denna under flera årtionden. Efter revolutionen tog Hipolitos son Gilberto över verksamheten men han kunde inte på grund av det nya styret i landet fortsätta med tobaksodling, i stället gick han över till att handla med tobak. Under början av 1960-talet blev han nyfiken på vad övriga tobaksvärlden hade att erbjuda. Han reste runt för att hitta de förutsättningar som han önskade för att tobaksodling, vilket tog honom till Filippinerna, Panama, Honduras, Mexico och slutligen Nicaragua. Väl där återgick han till familjens arv, att odla tobak. Idag är familjen Oliva en av de största odlarna av cigarrtobak i Nicaragua.

Trots att familjen jobbat med tobak i över hundra år tog inte märket fart förrän i mitten 1990-talet, men då blev å andra sidan succén snabbt ett faktum och idag är märket mycket omtalat och uppskattat över hela världen.

Oliva har idag ett stort sortiment och här i Sverige kan du från Oliva hitta fem av deras olika serier:
Connecticut Reserve
En mediumfyllig serie. Kombinationen av den nicaraguanska inlagan och det ljusa connecticut-täckbladet ger cigarrerna än bra balans och en mjuk karaktär.
Serie G
En cigarrserie som utgår från det unika afrikanska täckbladet från Kamerun, där det tillsammans med Piloto Cubano tobaken i inlagan skapat en unik cigarr. Serien är mediumfyllig i styrka med mycket smak och aromer av örter, kaffe, fruktighet och jord.
Serie O
En puro, vilket betyder att all tobak i cigarren kommer från ett och samma land, Nicaragua. Tobaken i cigarren är av kubansk typ och odlas i regionerna Esteli, Condega, och Jalapa. Täckbladet är ett sun grown Habano, vilket ger dessa mediumfylliga cigarrer sin specifika karaktär. All tobak i cigarrerna har lagrats i fem år.
Serie V
Cigarrerna är rullade på olika typer av tobak från Nicaragua. Inlagan består av en kraftfull Jalapa ligero, vilken i kombination med ett Habano sun grown täckblad ger en cigarr med full kraft och komplex karaktär men med bibehållen balans och mjukhet. Man hittar i karaktären en uns kryddighet och smaker av kaffe och kakao.
Serie V Melanio
Den är en vidareutveckling av den mycket omtyckta Serie V och är tillägnad Melanio Oliva som var den förste i familjen som odlade tobak på Kuba redan 1886.
Man har i blandningen lagt stor energi på att försöka återskapa en karaktär som påminner om de klassiska cigarrerna från förr. Redan den underbara aromatiska doften som man möts av när man öppnar en låda av dessa cigarrer slår fast att man lyckats väl.
Den stora skillnaden mot Olivas klassiska V-serie är en lite större inblandning av ligerotobak från Jalapa-dalen samt ett täckblad från Ecuador av Sumatra typ. Detta tillför lite mer kraft och ger också en något mjukare karaktär utan att balansen påverkats.
För att ytterligare understryka den klassiska inriktningen så är cigarrerna i Melanio-serien "boxpressed" vilket tillför en ytterligare dimension och skänker en mycket trevlig känsla av tradition. Cigarrerna är full i styrka med härliga toner av läder och kryddor.
 

Oliva tillverkar också andra märken däribland NUB.

Läs mer