Hem » TÄNDARE

Tändare

Att tända sitt rökverk kan göras på många sätt. Det viktigaste är att ha en smakfri låga, vilken inte påverkar smaken på din cigarr eller pipa. 

Använd gärna tändare!

Det enda kravet man absolut måste ställa på en tändare för att tända sin cigarr eller pipa är att den drivs med gas. Gasen har den absolut renaste lågan av alla tändsätt, vilket garanterar att man inte får några obehagliga bismaker på cigarren eller pipstoppet.

  

Klassisk flinttändare

Det är en fördel då man tänder sin cigarr om tändaren har en extra bred låga, detta underlättar framförallt om cigarren har stor diameter. Tack vare att den inte innehåller någon elektronik så rymmer den oftast en stor mängd gas, vilket kan vara praktiskt då gasförbrukningen kan bli ganska stor. Tändarna från S.T. Dupont intar här en särställning, både beträffande kvalitet och med avseende på mängden gas som ryms i tanken. S.T. Dupont tillverkar även tändarna åt Davidoff.

Elektroniska tändare

Tändsystemet bygger på en piezokristall som alstrar den gnista som krävs för att antända gasen. De kan vara utrustade med standardlåga, men är idag i regel av torchtyp. Denna låga, som ger en mycket hög temperatur är oerhört effektiv för att tända cigarrer. Den fungerar dessutom utmärkt utomhus, då lågan inte blåser ut särskilt lätt. De finns idag med allt från singellåga till trippellåga. Även cigarrer med extra stor diameter tänds lätt och effektivt med denna typ av tändare. För en skonsam tändning bör man hålla cigarren 3-4 cm över lågan och vara försiktig så man inte bränner täckbladet. Lågan skall riktas mot inslaget i 45 graders vinkel och cirkuleras över hela ytan.

Piptändare

Finns med både flint- eller piezotändning. Det speciella med en piptändare är den vinklade lågan, vilken gör att man lättare kommer åt att tända pipan korrekt. Man bör aldrig använda en torchtändare till sin pipa då dess låga är så het att man mycket lätt bränner sönder sin pipa.

Cigarrtändstickor

Tändstickor och då särskilt cigarrtändstickor är också ett bra alternativ, om än något mer omständligt. Det viktiga är att stickorna är obehandlade och att de är gjorda av trä. Cederträ är också något som används, men cederträstickor har de nackdelarna att det finns en viss smakpåverkan samt framförallt att de är skräpiga att använda.

Använd aldrig bensintändare, ljus, oljelampor o.d. till att tända cigarren.

Läs mer
Filter Laddar...
Varumärke:  
Tändartyp:  
Pris:  
från
till