Boveda

100 % funktion, 0 % bekymmer

Bovedas fuktare är det absolut enklaste och tryggaste sättet att skapa rätt miljö för dina cigarrer. Med en fuktare som både ger och tar fukt får du full kontroll i din humidor.

Många av världens cigarrproducenter rekommenderar att man använder Bovedas fuktpåsar för sin cigarrförvaring. För en perfekt cigarrupplevelse är det inte bara viktigt att ha rätt fuktighetsnivå i humidoren utan det är också viktigt att miljön är stabil. Framförallt om du vill lagra dina cigarrer i många år. Risken för försämring av dina cigarrer är mycket större om inte miljön är perfekt.

Bovedas fuktpåsar finns i 5 fuktighetsnivåer: 84,75,72,69 och 65%. Allt för att passa just din humidor och dina önskemål. Boveda erbjuder en elegant hållare i trä för sina påsar så att du kan få en snygg montering i din humidor. Förutom standardpåsar som passar för humidorer så finns också mindre påsar avsedda för förvaring i t.ex. Zip-lock påsar eller andra mindre förpackningar.

Hur fungerar Boveda Systemet?
Bovedasystemet bygger på en 2-vägs lösning som både ger och tar fukt. Påsarnas funktion bygger på ett membran med omvänd osmos funktion. Detta gör att cigarrerna kommer att förvaras i en mycket stabil miljö. Bovedas påsar, som finns i ett flertal olika fuktighetsnivåer, har en exakthet på +-1%.

Vilket fuktighetsstal skall jag välja?
Normalt säger cigarrproducenterna att deras cigarrer mår bäst mellan 68-72% fuktighet med en viss variation beroende på tobakens ursprung och njutarens önskemål. Normalt är en humidor inte 100 % tät så därför kan man behöva välja ett något högre fuktighetstal för att uppnå rätt resultat. Lägger man Bovedas fuktare i en helt försluten miljö kommer fuktigheten motsvara påsens exakta värde. Men då de flesta humidorer inte är 100 % täta bör man i början prova sig fram till rätt fuktighetsstal. Det är inte ovanligt att fuktigheten kan bli upptill 5 % lägre i humidoren än angiven nivå på grund av fuktläckage.

Hur många Boveda påsar behöver jag till min humidor?
Först och främst kan det vara bra att veta att du aldrig kan ha för många påsar i humidoren. Bovedas system ger aldrig en högre fuktighet i humidoren än vad som är angivet på förpackningen. En riktlinje är att använda minst en påse för en humidor avsedd för 25 cigarrer. Därefter blir det ytterligare en påse per varje 25-tal av cigarrer som humidoren kan rymma, t.ex. en 75 humidor behöver minst tre påsar. Det är alltid bra att vara på den säkra sidan.

Behöver jag kalibrerar min hygrometer?
Oavsett vilken teknik man använt för att bygga en hygrometer så behöver dessa kalibreras för en optimal funktion. Med Bovedas 75% påse är det en mycket enkel process att korrigera din hygrometers angivelse.

Hur gör jag för att "starta" upp min humidor?
Normalt när man köper en ny humidor och den är byggd av obehandlat trä invändigt kommer det att ta tid och gå åt en hel del fukt innan fuktigheten har rätt balans för att fungera för cigarrförvaring. Med Bovedas uppstartspaket så blir det hela mycket enklare. Öppna din nya humidor och lägg i din kalibrerade hygrometer och Bovedas 84% påse (Rekommendation 1 påse per den volym 25 st cigarrer upptar). När hygrometern visar stadigt kring 68-72% är det klart. Räkna med att det kan ta upp till ca 14 dagar innan humidoren är i rätt nivå. Om humidoren är tillverkad i plast eller har en lackad insida kommer denna process ta avsevärt kortare tid.

Hur märker jag att det är dags att byta Bovedapåsarna?
När påsarna börjar torka är det dags att byta dessa mot nya. Det märker du genom att de börjar blir hårda. Denna process startar i hörnen på förpackningen.

Hur placerar jag Bovedapåsarna i humidoren?
Bovedapåsarna har en så genialisk konstruktion att de går att lägga exakt var som helst i humidoren. På cigarrerna, under cigarrer eller var du tycker det passar bäst. Men visst blir det snyggare och mer elegant om de placeras i locket. Boveda erbjuder snygga fack i trä vilka går att montera i de flesta humidorer.

Är detta ett ekonomiskt sätt att hålla en bra kondition på mina cigarrer?
Man kan vända på frågan och säga: Har man råd att inte ha en perfekt förvaring för sina cigarrer? Cigarrerna som ligger i humidoren kommer alltid kosta mer än den fuktlösning du valt för din humidor.

Tillbaka till produktsidan